rabaların üzerine serilen halılar, kilimler, kartonlar ve hatta yastıklar… İstanbul’u 2017'de vuran dolu o dönemde verdiği hasarın yanı sıra bu hasardan korunmaya çalışan vatandaşların bulduğu ilginç yöntemlerle de halen hatırlanıyor.
Dolu yağışının ardından ortaya bir başka gerçek daha çıkmıştı. Türkiye’de göçük ustası sayısı oldukça az, hasar gören araç sayısı ise bir hayli fazlaydı. Araç tamir servisleri çareyi Brezilya’dan Arjantin’e, Çin’den Portekiz’e kadar birbirinden farklı ülkelerdeki ustaları Türkiye’ye getirmekte buldu. Dolu yağışından yaklaşık 180 bin araç hasar gördü, talebe yetişemeyen yabancı ustalar günlük 500 euro’yu aşan kazanç elde etti.
Sektörün imdadına eğitim atölyeleri yetişti
Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Başkanı Serkan Bakırtaş, TRT Haber’e yaptığı açıklamada, 2017’deki dolu yağışının Türkiye’de ‘kaporta göçük tamiri’ konusunda bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
O dönemde on binlerce aracın tamir servislerine, oto sanayilerine akın akın gittiğini ancak bu işi bilen kişi sayısının azlığı nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşandığını hatırlatan Bakırtaş, şöyle devam etti:
“Talep patlaması yaşandı ancak usta yoktu. Yurt dışından ustalar getirmek zorunda kaldı çoğu firma. Gelen yabancı ustalar çok rağbet gördü. Günde 1 ya da 1,5 araba çıkartıyor, yüzlerce euro kazanıyorlardı. İş öyle bir noktaya geldi ki, boyasız göçük düzeltme 2017 yılının en çok kazandıran mesleği olarak açıklandı.”